Rizs főzése egészségesen

Rizs főzése egészségesen

Recept hozzávalók

1/2 bögre
Rizs
2 csipet
1 csapott evőkanál
Napraforgó olaj

Recept történet

Rizs főzése szerintem nem bonyolult dolog, de amikor először akartam elkészíteni, akkor elég nehéz volt :). A kezdőknek egy hasznos leírás illetve, akik jártasak a főzésben nekik is hasznos, hogy hogyan lehet egészségesebb azaz kevesebb legyen a szennyeződés és a nemkívánatos kemikáliák (az egészségesebb az 1 adag rizs 2 adag víz technikához van viszonyítva).

A jelenlegi praktikát a belfasti egyetem készítette, a lényege, hogy:

– Első fontos dolog: Öt rész víz egy rész rizs, a főzés után megmaradt felesleges vizet egyszerűen leöntjük.
– Második: A főzés előtt egy napig áztatjuk a rizst. Ezt a részt bevallom nektek nem szoktam.

Az első esetben a kész étel arzéntartalma nagyjából megfeleződött az alap 1 rizs + 2 víz technikához viszonyítva. A második módszernél 80 százalékkal csökkent a toxikus anyagok mennyisége. Nyilván a legjobb, ha mindkettőt alkalmazzuk.

Természetesen a rizs minősége és fajtája is befolyásolja a végtermék “egészségi mutatóját”, de a technika is sokat számít.

Elkészítés

  1. A rizst pirítsuk meg. Ehhez a lábosba érzésre egy kevéske olajat öntsünk. Majd pár másodperccel később, amikor az olaj a nagy lángon kezd melegedni, akkor öntsünk egy fél bögrényi rizst a lábosba. Nem kell rommá pirítani.
  2. Miután elkezdett megpirulni a rizs, akkor öntsük a fentebb leírt szabálynak megfelelően fél bögréhez 2,5 bögrényi vizet. Ekkor már levehetjük a nagy lángot kis lángra. Tegyünk rá fedőt. Főzzük a rizst kb 15-20 percig, ki hogy szereti keményebben vagy puhábban.
  3. Majd egy szűrő segítségével a megmaradt vizet öntsük le.

  • Custom Full
  • Custom Full
  • Custom Full
  • Custom Full
  • Custom Full
  • 0/5
0 ratingsX
Very bad!BadHmmmOkeGood!
0%0%0%0%0%

Összes / új vélemény írása »

Előkészületi idő
3 perc
Elkészítési idő
15 perc
Nehézségi szint
Könnyű
Személyek száma
1 fő
Recept típus
Főétel

Feltöltve

Nincs hozzászólás. Légy te az első!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz.