A 5 kilónyi marha combot felkockázom (kb 1,5 x 1,5cmre). Ezután jól megmosom és szűrővel lecsöpögtetem szárazra. 2,5 kg vöröshagymát megpucolom és apróra felkockázom. 5 gerezd fokhagymát megpucolom és hozzá aprítom. Megpucolok 1kg 20dkg paradicsomot (a héját én le szoktam húzni) és ugyanennyi paprikát apróra felkockázom.
A bográcsba belerakok 1 - 1,5 dl étolajat (vagy 10dkg sertészsírt), amikor el kezd hevülni hozzá teszem a hagymákat (fokhagymát és a rendes hagymát) és megporítom őket. Amikor kicsit megpirult hozzá teszem a paradicsomot és a paprikát. És ezt egy alaplévé főzöm a bogrács alatt közepes lángon kb 30 perc alatt.
Ezután beleteszem a marhahúst és sűrű kevergetés mellett egy kicsit főzöm és öntök hozzá 2 dl bubis ásványvizet, hogy hamarabb megpuhuljon a hús.
Megpucolok 2 kisebb almát és 2 vékonyabb sárgarépát. Majd ezt a sajtreszelőn a legkisebb részén lereszelem és hozzá adom a bográcsba lévő ételhez.
Majd hozzá adok: 2 kávéskanálnyi sót bele teszek, 1 evőkanál pirospaprikát is beleteszek, 1 csipet borst és egy csipet köményt, 2 db pörkölt alap kockát ezeket jól megkeverem és közepes lángon hagyom főni amíg a hús omlóssá nem fő kb 2,5-3 óra.
Nokedli készítése: 50dkg lisztet egy tálba behelyezünk, beleütünk 2 db tojást, öntünk rá 2-3 dl vizet, hogy az állaga ne legyen túl folyós, de ne is legyen túl kemény plusz 1 kávéskanálnyi sót hozzá öntünk.
Egy edénybe 3 liter vizet forralunk, forráskor a galuska szaggatóba beleöntjük a masszát majd a szaggatóval kiszaggatjuk. Amikor feljött a víztetejére, leszűrjük és hideg vízzel lehűtjük. Kitesszük egy tálba és öntünk rá 1 evőkanálnyi olívaolajat (vagy akármilyen olajat), hogy ne álljon össze a tészta.
(Opcionális, amikor elkészül a marhapörkölt, akkor hozzá lehet önteni 2 dl jó minőségű vörösbort, kb 3 perc alatt el párolog belőle az alkohol és lehet találni utána galuskával, kenyérrel ízlés szerint) Savanyúság lehet ecetes uborka vagy almapaprika.
Nincs hozzászólás. Légy te az első!
Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz.